V75

Ett bettingspel som går ut på att tippa vinnare i sju olika travlopp. Vinst på 7, 6 eller 5 rätt!

V75 är omåttligt populärt med miljoner på spel varje vecka. Sedan millenniumskiftet har 7 rätt betalat:

  • 63 miljoner kronor (1 gång)
  • Över 10 miljoner kronor (ca 40 gånger)
  • Över 1 miljoner kronor (ca 180 gånger)

Den sammanlagda utdelningen för 7 rätt uppgår sedan år 2000 till över 1,5 miljarder kronor. Inte undra på att V75 är populärt!

V75 kan läsas som “vinnare, sju till fem”. Bokstaven V är nämligen en förkortning för vinnare och 75 är en ordlek på sju-till-fem (sjuttiofem).


När?

Nästan varje lördag 16:20 under hela året. Det händer att ATG sätter andra starttider och ibland går det flera V75-omgångar på en vecka, ofta i samband med helgdagar. Se vår travkalender för exakta datum.

Var?

V75 arrangeras i regel inom Sverige. Solvalla, Jägersro och Åby är några av Sveriges mest kända travbanor. Ibland går V75 i Danmark eller Norge, och i enstaka fall även i Finland. Se alla travbanor där V75 lopp arrangeras.

Hur?

Nedan kommer vi att gå igenom hur du spelar V75, men om du är helt ny till travsport så rekommenderas vår guide för nybörjare där vi avhandlar det allra mest grundläggande om hur travspel på ATG fungerar.

Snabbfakta om V75

Typ av spelPoolspel på travlopp
SpelstoppLördagar 16:20 (oftast)
Antal lopp7 st
VinstutdelningVid 5-7 rätt
Radpris0,50 kr
Minsta insats0,50 kr
Högsta insats99 999 kr/system
Återbetalning65 %
ArrangörATG

Innan du spelar V75

V75 är ett så kallat poolspel där allas insatser samlas ihop och fördelas i vinstpotter för 7, 6 respektive 5 rätt. Av alla insatser går:

  • 40 % till 7-rättspotten
  • 20 % till 6-rättspotten
  • 40 % till 5-rättspotten

Om ingen har 7 rätt, eller om utdelningen på 6 och 5 rätt understiger 15 kronor, förs dessa vinstpengar över till en senare jackpotomgång. Eftersom spelet är designat att slussa vidare pengar ifall det inte finns några vinnare att dela ut till, finns det i teorin inget tak för hur mycket man kan vinna på V75.

Ca 3-4 gånger per år är det ingen som lyckas sätta 7 rätt på V75.


Vi på travbolaget spelar för att ha 7 rätt och drömmen är att vara ensam med att ha full pott. Om det finns 100 andra som också har 7 rätt måste man ju dela på 7-rättspotten med alla andra vinnare.

Om du spelar själv kan du så klart bestämma dig för att inte satsa på högvinsterna som bara faller ut några enstaka gånger per år. Din preferens kanske är att spela på ett sätt som ökar chanserna för små- eller mellanvinster.

Vad du än är ute efter bör du ha ett mål med ditt spel och skapa system som är förenligt med målet. I klartext: om du exempelvis enbart spelar på skrällar kommer dina vinstchanser att vara minimala, men ge saftiga vinster om du väl vinner. Motsatt förhållande gäller för de som enbart spelar på favoriter och lågoddsare.

Mål och spelidé

Hur vet man vilka hästar som man ska välja? Bra fråga. Det är det här som är själva grejen med spel och nöten som alla försöker knäcka. Ett tips som aldrig kan ältas för mycket är att hålla det enkelt. De som ständigt jagar jackpots har en tendens att tvinga fram speldrag som man inte nykert tillstånd egentligen inte kan motivera. Detta kan leda till att de snabbt blir alltför komplicerat.

Håll alltid i minnet att du först och främst ska ha sju rätt. Småvinster kan återinvesteras och ge möjlighet att spela mycket mer optimistiskt när du verkligen tror att det kan smälla till. Vill du av ren princip inte spela för att vinna småpengar kan du göra som många proffs och spela reducerat, och dessutom gärna stå över omgångar där storvinsten bedöms att utebli.

Vårt andra tips är att du försöker hitta något som du instinktivt känner att “det här tror jag på”. Det behöver inte vara något revolutionerande. Kanske har du en idé om att hästar som travar på sin hemmabana har en fördel. Eller så är Björn Goop din favoritkusk. Någon form av utgångspunkt kan göra det lite enklare (och roligare).

Tredje tipset är att ha sunda förväntningar. Ungefär två gånger per år är det någon som vinner över 10 miljoner kronor på V75. Många gånger går storvinster till bolagsspel eller proffs som spelar riktigt stora system.

Att disuktera strategi och spelfilosofi kan man göra hur länge som helst. Det är högst personligt och finns inget facit för vad som är rätt eller fel. Det som alla spelare bör tänka på är att först och främst spela för underhållningens skull. De som spelar för att få ihop pengar till mat för dagen gör nog rätt i att gå till spelpaus.

Sätt ihop ett system

Ett bra ände att börja i är att bestämma hur mycket som systemet får kosta så man vet vad man har att jobba med. Ju fler hästar man väljer, desto större (och dyrare) blir systemet.

För att få fram den slutgiltiga kostnaden för systemet multiplicerar man antalet hästar i varje lopp med radpriset. Radpriset i V75 är 0,50 kr. Man behöver naturligtvis inte sitta och göra en massa matte själv, utan det hjälper ATG till med.

Som du kommer att märka har spikarna, dvs. en enda häst i ett lopp, en avsevärd betydelse för systemkostnaden. Vårt exempel intill med 1x1x2x2x2x5x5 kostar bara 100 kr. Ska man ha ett gäng hästar i varje lopp drar det fort iväg. Till exempel kostar ett system med uppbyggnaden 4x4x4x5x5x5x5 hela 20 000 kr.

Lämna in spelet

Du måste ha ett spelkonto på ATG för att kunna spela. Alla spel måste lämnas in inna första loppet går. Vid jackpotomgångar är det klokt att lämna in sina kuponger med lite marginal till första start eftersom ATG ofta har ett stort tryck på sin hemsida strax innan start.

När du är nöjd med ditt system klickar du helt enkelt på “Lägg spel”. För att betala systemet vill det till att man har tillräckligt mycket pengar på sitt spelkonto. Det går enkelt att sätta in pengar med exempelvis kort eller Swish.

Under tiden V75 pågår

Det kan vara intressant att se hur mycket som man potentiellt kan vinna. ATG upgger hur mycket pengar som omsatts och hur mycket pengar som ska delas ut för 7, 6 respektive 5 rätt. Du kommer att se det allra längst ned på sidan för den aktuella omgången.

Precis efter deadline för systeminlämning har passerat kan du också se den slutgiltiga streckfördelningen. Ibland kan det ha skett väldigt mycket på kort tid och en häst som man spikat på 35 % kanske visat sig ha seglat upp till hela 50 %. Det spelar naturligt vis mindre roll för ens eget spel, men kan vara intressant hur spelarkollektivet tror att loppen kommer att arta sig.

Titta på loppen

Du kan titta på loppen live på ATG.se. Man måste vara inloggad för att kunna se alla lopp.

Har man missat att se loppen kan man alltid se dem i efterhand. Det bästa stället att hitta gamla lopp är på atgplay.se.

Schemat för lopp 1-7 brukar se enligt intilliggande tabell. Förseningar är dock mer regel än undantag och man får helt enkelt leva med att loppen av olika anledningar skjuts upp några minuter.

Produktionerna är mycket längre än vad de tidigare varit och det finns mycket tid för snack om andra spel mellan loppen.

I studion levereras kommentarer kring loppen och ute på banan finns personal som gör intervjuer. Ibland finns någon gäst i studion, och ibland görs det något reportage.

Det är dock inte bara travsnack. ATG är ju idag mer än bara ett spelbolag för trav, och marknadsför även sin sportsbetting och sitt onlinekasino i TV.

LoppStarttid
V75-116.20
V75-216.42
V75-317.05
V75-417.27
V75-517.50
V75-618.20
V75-718.42

Spelkvitton

För att hålla koll på vilka hästar som du har valt och hur det går för dig, kan du kika dina spelkvitton. Dessa finner du under “mina spel —> hästkvitton” inne på ditt konto.

Ibland kan de ta lite tid att utropa vinnare. Detta beror på att man ska kontrollera att loppet fortlöpt korrekt. Ibland tar det bara några minuter att fastställa vem som vunnit, medan andra gånger kan det ta över tio minuter eller mer.

V75 värdet

Under tiden som V75 pågår kan du se det ackumulerande värdet för 7 rätt. Med det menas vad som värdet för alla rätt är för stunden. Värdet kan exempelvis ackumuleras som illustreras i bilden intill.

Om du vill hänga med vad V75 värdet är inför ett lopp man du kika på sidan för aktuell omgång och skrolla till det förestående loppet. Klicka på dropdown-knappen som det står “EV. VÄRDEN INFÖR V75-x” på för att se vad värdet kommer att öka till beroende på vilken häst som vinner.

När det bara står en asterix (alltså inget mer än *) är värdet över 200 000 kr. Står det JACKPOT när du kikar i efterhand under V75-7 innebär det att ingen skulle kammat hem alla rätt om given häst vunnit.

Efter V75 är avslutat

Först ska vinnaren i sista loppet ropas ut. Därefter brukar det ta någon minut innan ATG presenterar utdelningarna. Dessa uppgifter kommer att synas på hemsidan intill resultatsammanställningen för den aktuella omgången.

Om du vet med dig att du inte har en chans på vinst finns det inte så mycket att göra än att ta nya tag och hoppas på bättre lycka nästa gång. Men du ska inte deppa ihop även om du vet att det inte blivit full pott. Det har nämligen hänt i extrema skrällomgångar att 6 rätt betalat över en kvarts miljon kronor!

Notera att om du har 7 rätt så har du per automatik också vinstrader med 6 och 5 rätt. Alla dessa vinstrader kommer i så fall också att tilldelas dig. Har du 6 rätt får du tillräkna dig de rader som även gett 5 rätt.

Rätta kuponger

Navigera till “mina spel —> hästkvitton” inne på ditt konto på atg.se för att kunna rätta ditt system. Öppna upp ett kvitto och klicka på “resultat”. Om du inte sett loppen kan du se dem i repris genom att klicka på spelknappen intill varje lopp. Du kan också välja att smyga fram vinnare lopp för lopp ifall du inte vill spoilera all spänning.

Har du delat på en kupong tillsammans med svärmor och låtit henna lämna in spelet? Be i så fall om rättningskoden som består av nio bokstäver och återfinns längst ned på spelkvittot. Kopiera in rättningskoden på atg.se/kod för att få fram reslutatet.

Om du inte har något att rätta utan bara vill se rätt rad är det bara att leta fram aktuell omgång i travkalendern på atg.se.

Vinstutbetalningar

Om du har vunnit kommer pengarna att synas på ditt konto på atg.se inom 15-30 minuter. Du kan begära ett uttag så snart dina pengar syns på saldot. Tar du ut pengar kommer det att dröja 1-3 bankdagar innan du har dem på ditt bankkonto. Uttagen skickas utan transaktionsavgifter. För att göra ett uttag, gå till Mitt konto —> Mina pengar —> så kommer du se hur du gör.

Ifall du vinner extremt mycket pengar tar det lite tid att få din vinst utbetald. Räkna med 30 dagar ifall du har kammat hem en jackpot. Det lär kännas som en evighet, men att 25+ miljoner åtminstone är på väg bör man ju kunna finna viss tröst i.

Utdelningar i V75

Nedan kan du ladda ned utdelningar över samtliga omgångar i V75, från och med år 2000. Dokumentet innehåller datum, utdelning för 7 rätt samt antalet favoritvinnare för respektive omgång.