ATG

ATG står för Aktiebolaget Trav och Galopp och ägs av Svensk galopp och Svensk travsport.Travbolaget kommer framförallt fokusera på V75 och V86, som tillhandahålls av ATG. ATG har idag tillstånd att sköta vadhållning på hästar i Sverige. Bolaget har funnits sen 1974 och ägs av svensk Travsport till 90 % och 10 % ägs av svensk Galopp. Staten har alltså inget ägande i ATG. Däremot har staten innehaft sex av elva styrelseplatser. ATG:s produkter består av olika typer av spel på hästar. Det finns också ett samarbete kring att erbjuda spel på hästlopp i andra delar av världen. ATG har även haft möjlighet att bedriva spel på virtuella hästlopp och andra typer av nummerspel.

Vad ATG erbjuder

De produkter som ATG erbjuder är spel på hästar. Det vill säga alla spel på trav och galopp går genom ATG, såvida det inte är ett spelbolag som verkar på nätet och är registrerat utomlands. Det finns över tjugo olika spelformer när det gäller spel på hästar och den populäraste av alla spelen är V75. Den kom redan 1993 och avgörs på lördagar, men ibland finns det extra insatta omgångar som körs på andra dagar. Man kan i stort sett spela på hästar på alla veckans dagar, både online och hos ett spelombud, sen kan man naturligtvis spela på plats vid travbanan.

Stöd till hästsporten

Varje gång man spelar på hästar stödjer man den svenska hästsportsnäringen, precis som när man spelar på fotboll. Eftersom ATG ägs av två stora hästsporter, finns det ingen privat vinning och det som inte delas ut som vinst, återinvesteras i hästsporten. En del av pengarna går även till att underhålla de många kapplöpningsbanorna runt om i landet och som premier till tränare och uppfödare. Det återstår att se om andra spelbolag som får licens i Sverige och tillhandahåller spel på hästar kommer att bidra på samma vis.

ATG tar sitt spelansvar på allvar och erbjuder hjälp och verktyg för spelare som blir beroende och lägger ner mer tid och pengar än vad de mår bra utav. Att spela ska vara roligt och sunt och ett seriöst spelbolag tar sitt ansvar gentemot dem som riskerar att hamna i en negativ spiral och ser inte bara om sitt eget hus.

ATG Tillsammans

Hos ATG Tillsammans kan du ihop med vänner, kollegor och travexperter skapa lag och satsa för att maximera vinstchanserna. Genom att spela på ATG Tillsammans får du chansen att vara med i de större systemen samtidigt som det blir en trevlig aktivitet för hela gruppen. Går du in på sidan som ensam spelare kan du snabbt hitta ett lag att ingå i. ATG Tillsammans riktar sig främst till dem som är intresserade av att satsa på trav och galoppsport men vill göra detta i en ny uppdaterad form. Speltjänsten är enkel att använda vad gäller betalningar och administration och all information du behöver finner du på hemsidan.

Upplägg

För att vara med i ett lag måste du föranmäla dig på ATG:s hemsida. För närvarande kan du spela på både V86 och V75. Det är lagkaptenens beslut om laget ska spela på bara en eller båda omgångarna. Insatsen för spelet bestämmer du. Du kan vara med i flera lag och laget kan ha max 50 deltagare. Vinsten samt hur det har gått under en omgång skickas till dig per mejl så du snabbt får veta. Du kan också enkelt gå ur ett lag genom att trycka på “profil”, gå in på det lag du är med i och tryck avsluta.

Kunder

ATG Tillsammans har en mycket bred kundgrupp, allt från yngre till äldre publik. Drömmen om att bli miljonär lockar spelare i olika åldrar. Trots att Sverige är ett land med många möjligheter där du genom hårt arbete kan tjäna mycket pengar vänder sig många till spel och casinon för snabbare lycka och hoppet om att vinna storkovan. Dessutom är det både spännande och roligt att satsa på hästar och det är en sport som har funnits inom spelvärlden sedan lång tid tillbaka. Så länge du är över 18 år får du spela via ATG och vem vet, kanske lyckas du bli morgondagens miljonär?

Harry Boy

Du har säkert sett eller hört talas om Harry Boy, som faktiskt är ATG:s maskot när det gäller trav, men den har också fått ett helt eget spelsystem namngivet efter sig. Att spela på Harry Boy har blivit otroligt populärt och det bästa är att du inte behöver kunna något alls om hästar och det är så lätt att spela att vem som helst kan göra det. Det enda du behöver göra är att bestämma hur mycket pengar du vill spela för och på vilket spel. Här kan du välja på V4, V5, V64, V65, V75, V86, dagens dubbel, lunch dubbel, trio, tvilling och kombo.

När du spelar Harry Boy behöver du som sagt inte ha någon kunskap om spelet, utan det som sker är att ett datasystem väljer hästar åt dig och det är baserat på vad alla andra har spelat på för hästar. Det vill säga att Harry Boy är ett system som baseras på andra spelare. När det är storvinst på gång är det fler än vanligt som köper sig en Harry Boy.

Chans och Favorit

Harry Boy kan du spela hos ett spelombud, men det är lika enkelt, om inte enklare, att lägga ett spel på nätet. På ATG:s hemsida hittar du all information och hur du spelar. Du kan faktiskt spela på Harry Boy om du befinner dig på travbanan med. Det kom nyligen ut två nya varianter och det är Harry Boy Favorit och Harry Boy Chans. Med Favorit kan du vinna ofta, men mindre och med Chans vinner du mycket pengar, men mer sällan, precis som höga och låga odds. I den vanliga Harry Boy finns det en blandning av både chans och favorit. Även de som anses som skickliga spelare spelar på Harry Boy. Det är helt enkelt ett bra komplement, lite skicklighet och lite tur.

V4

ATG har ett antal olika spel på trav och galopp, varav V4 är en av dem. V4 innebär att du ska få in den vinnande hästen i fyra lopp och du kan spela alla dagar i veckan. Även om det bara är fyra lopp, kan vinsten bli hög. När du spelar på V4 kan du välja att spela enkelrader eller system. Väljer du bara en häst i ett lopp, kallas det för att ”spika” eller att man spelar en enkelrad. Väljer du fler hästar i ett lopp, kallas det för system. I fyra lopp, väljer du så många hästar du vill spela på för varje lopp. Desto fler hästar du väljer, desto högre blir priset.

Varje häst eller rad kostar två kronor och du räknar enkelt ut kostnaden genom att multiplicera dina hästar med fyra (antalet lopp) och sedan multiplicera igen med två (priset per häst). Svårare än så här blir det inte. Förutom de vinnande hästarna kan du även välja reserver. Reserverna kommer in ifall någon av dina valda hästar av någon anledning inte kan starta, så kallade strukna hästar. Har du inte valt någon reserv, får du automatiskt en annan häst. Vinsten delas ut till alla som har fyra rätt och skulle det mot förmodan inte finnas en enda med fyra rätt, vinner de med tre rätt. Det är ganska ovanligt att detta inträffar.

Inte bara tur

Liksom alla andra trav- och galoppsporter, krävs det lite kunskap ifall du vill öka dina chanser att vinna. Du kan såklart spela på V4 utan att veta något om hästarna eller sporten och låta turen avgöra, men de flesta som spelar på hästar har ett intresse av spelet. Vilken häst som blir vinnare avgörs att många olika faktorer och beror inte enbart på hästen, utan även kusken, vilken bana loppet går på eller vilken startposition hästekipaget har.

V64

En gammal goding från ATG:s utbud är V64, som introducerades redan 1999 och som spelas varje onsdag. I V64 ska du pricka in vinnaren in sex lopp och den skiljer sig inte mycket från de andra spelformerna inom trav eller galopp. Skillnaden mellan de olika spelen är antalet lopp och vid hur många rätt du vinner på. Du kan redan se i namnet vad som gäller. I V64 ser du att det är sex lopp och vinner gör de som har mellan fyra och sex rätt.

Hur du spelar

V64 spelas som sagt för sex lopp och du kan antingen ”spika” en häst, vilket innebär att du bara väljer en häst som du tror vinner i ett av loppen. Du kan också spela system och då väljer du fler tänkbara vinnare i ett lopp. I sex lopp kan du alltså välja en till ett antal hästar för varje lopp. Det är du själv som bestämmer och är beroende på hur mycket du vill spela för. Varje häst du spelar på kostar en krona, spikar du alla lopp, blir det väldigt billigt.

Intresse och kunskap ökar vinstchanserna

Att spela på hästar kräver en hel del kunskap och intresse. Man kan nog säga att de som spelar på hästar regelbundet har det som intresse och ägnar en hel del tid åt att läsa allt om hästar, kuskar, stall och banor. De följer det som händer inom hästvärlden och med den kunskap de samlar på sig för varje lopp, kan de pricka in en hel del vinnande hästar, men man ska inte glömma att det ändå är en hel del tur som spelar in. Dagsform på häst och kusk avgör, liksom vilken bana de tävlar på och vilken startposition de har. Det är inte svårt att förstå att folk fastnar i travsportens värld, för det finns så mycket att lära sig.

v86

Det finns många anledningar att börja spela på trav. En anledning är såklart att du kan vinna mycket pengar, men det är oftast inte den främsta anledningen. Trav är som en folkrörelse och många som spelar är intresserade av sporten, men också av gemenskapen, den gemenskap travet genererar. Många hittar nya vänner på travbanan, de delar samma intresse och trav är dessutom väldigt populärt att spela ihop med andra.

Spelets uppkomst

V86 är en spelform som egentligen bara skulle vara under 10 veckor, men som visade sig så populär att ATG bestämde sig för att behålla den permanent. Namnet V86 syftar till att du vinner vid 8–6 rätt tippade vinnarhästar. Det är inte lätt att vinna på trav och förutom kunskap behövs det tur. De avgörande faktorerna i trav är kusken, hästen, startspåret, utrustningen och travbanan. Det är många variabler och för varje lopp får du nya kunskaper och kan på så sätt bli bättre på att förutspå en utgång. Charmen med att spela på trav är just att du utvecklas hela tiden och du kommer att inse att det inte enbart är chansen att vinna miljoner som gör att du spelar på trav.

Hur du spelar

Lite kort om hur V86 spelas. Det handlar om att tippa in de rätta vinnarna i åtta omgångar. Inför varje omgång kan du välja en häst eller ett antal hästar. Väljer du bara en häst kallas det att ”spika”. Desto fler hästar du väljer, desto mer kostar det. Kostnaden får du enkelt fram genom att multiplicera antalet hästar med åtta (rader) och sen multiplicera det med 0,25 kronor. Du kan även välja om du vill ha någon reservhäst, ifall någon av hästarna inte kommer till start. Väljer du ingen, får du en automatiskt. Har du tippar in 6–8 rätt vinnare kan du räkna med att få utdelning.

V75

V75 är det största spelet inom travssverige. Det omsätter miljontals kronor varje vecka och spelet har skapat fler miljonärer än något annat av spelen som erbjuds av ATG. Spelet är väldigt enkelt. Det går ut på att hitta vinnarhästen i sju lopp. Du kan även få utdelning på fem eller sex rätt, därav namnet V75. V75 avgörs oftast på lördagar och loppen är alltid TV-sända. Du kan antingen välja att se loppen live eller via det utmärkta sammandrag som TV4 producerar varje lördag. Vid vissa stor- lopp eller helger så händer det också att V75 springs på alternativa dagar. V75-loppen börjar i regel 14.30 på lördagarna och varje lopp har, ungefär, mellan 10 till 15 hästar.

V75 är ett spel som passar alla. Du kan spela för väldigt små summor samtidigt som du kan investera enorma summor i ett V75-system. Anledningen till att insatserna kan variera så mycket är att V75 är ett radspel där din insats bestäms av hur många garderingar du vill ha. Det är inte helt olikt stryktipset på det viset.

Radpriset för V75 är 50 öre. Det betyder att du räknar ut kostnaden för ditt system genom att ta antal hästar i lopp 1 multiplicerat med antalet hästar i lopp 2 och så vidare. När du sedan räknat ihop alla loppen dividerar du totalsumman med 2. En rad skulle kunna se ut såhär.

Lopp 1: 1, 4, 3 (Startnummer)
Lopp 2: 2
Lopp 3: 4, 1, 5, 7, 9
Lopp 4: 9
Lopp 5: 10, 11, 3, 5
Lopp 6: 3, 4
Lopp 7: 5, 6, 7, 9

Kostnaden för det systemet skulle alltså bli 155 kronor: 3 x 1 x 5 x 1 x 3 x 2 x 4 = 360. 360/2 blir sedan systempriset eftersom att radpriset är 50 öre.

Jokersystemet
Ovan nämnda system är ett matematiskt system. Du kan även välja att spela reducerade system. När du spelar ett reducerat system så får du plocka med flera hästar, men du måste ranka dem. Det finns en väldigt bra mjukvara som kan hjälpa dig med det här. Mjukvaran heter Jokersystemet. Jokersystemet kostar 695 kronor om året och har använts vid flera av de mångmiljonvinster som har plockats hem på V75. Anledningen till att du får plocka med fler hästar är att du sätter krav på ditt system. När du sedan har satt kraven så måste dessa infrias för att ditt system ska sitta.

Harry Boy
Harry Boy är en annan populär spelform för V75. Harry Boy är ett robotspel där du väljer hur mycket du vill spela för så plockar ett datorprogram ut dina hästar.